Baia Mare-Sfantul Ierarh Iosif Marturisitorul

Preot Paroh Fodorut Vasile

 

 • nascut la 13.01.1971 – Vadu Izei,
 • iconom stavrofor, ordinul Sfântul Stefan cel Mare,
 • Baia Mare, jud. Maramures,
 • Tel. 0747108842
 • E-mail: vasilefodorut@yahoo.com

Preot II Man Ghita

 

 • nascut la 26.05.1970 – Simleu Silvaniei,
 • iconom,
 • Baia Mare, jud. Maramures,
 • Tel. 0722966075,
 • E-mail: parintele_man@yahoo.com

„Sfântul Iosif Marturisitorul”

 • Biserica de lemn „Sfântul Iosif Marturisitorul”-Baia Mare – 2002,
 • B-dul Republicii, Nr. 8,
 • 1.592 credinciosi

click-pt-tur

ISTORIC

Prin reactivarea Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, la 11 noiembrie 1990 Biserica stramoseasca din aceasta parte de tara romaneasca binecuvantata de Dumnezeu, cunoaste o perioada de însemnate realizari materiale dar si spirituale. Între zecile de biserici în constructie si vetre monahale reînfiintate, se gaseste si Biserica cu Hramul ” Sf. Ierarh Iosif Marturisitorul” din Baia Mare, B-dul Republicii nr. 8, a carei piatra de temelie a fost pusa de catre Prea Sfintia Sa Episcop Justianian al Maramuresului si Satmarului în anul 1993, deoarece în acea perioada Seminarul Teoligic Ortodox care poarta numele ilustrului ierarh maramuresan isi desfasura activitatea în cadrul Grupului Scolar de Industrie Usoara din Baia Mare, din imediata apropiere.

Desi în plin peisaj citadin, proiectantul acestui sfânt lacas – arhitectul Petre Stefanescu a optat pentru arhitectura traditionala a bisericii maramuresene. Cu purtarea de grija a P.S. Justinian si P.S Justin Sigheteanul, Arhiereu Vicar, lucrarile de constructie ale bisericii au fost realizate de catre mesterii Ioan Pop din Grosii Tiblesului si Teodor Burzo din Suciu de Sus, între 1 octombrie 1999 si 9 aprilie 2001, iar întregul Complex architectural, format din altar de vara cu clopotnita, locul pentru lumânari, precum si Casa Cartii (magazin – librarie), au fost realizate de catre mesterul Ioan Pop, între anii 2001-2003.

Biserica a fost împodobita cu o frumoasa pictura în ulei, în stil neobizantin de catre pictorul Arunel Tataran Pop din Baia Mare, între anii 2001-2004. Lucrarile de sculptura a iconostasului, tâmplaria si strănile au fost realizate de catre sculptorul Gheorghe Coroiu si Pop Ioan din Grosii Tiblesului, între anii 2002-2004.

O zi importanta din istoria acestui Sfânt locas este Duminica Floriilor din anul 2001 (9 aprilie), când P.S. Justinian al Maramuresului si Satmarului împreuna cu preotii Vasile Fodorut si Ghita Man au slujit pentru prima data Sfânta Liturghie pe acest nou altar al orasului Baia Mare si al Episcopiei noastre.Din nou, în Duminica Floriilor anului 2003 P.S. Justinian a slujit Sfânta Liturghie arhiereasca, a participat si P.S. Iustin Sigheteanul.

În perioada 5 – 11 septembrie 2003, la invitatia Prea Fericitului Parinte Teoctist – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Sanctitatea Sa Petros al VII-lea – Papa si Patriarh al Alexandriei si a toata Africa, a facut o vizita in tara noastra in judetele Mures, Maramures si Satu-Mare. Cu acest prilej in ziua de 8 septembrie PF Teoctist şi un sobor de ierarhi au sfintit biserica de la demisolul Catedralei Episcopale a Eparhiei Maramuresului si Satmarului din Baia-Mare si au proclamat canonizarea Sfantului Iosif Marturisitorul din Maramures.

După finalizarea picturii, a iconostasului,si a altor lucrari pe 24 aprilie 2004 a avut loc slujba de tarnosire a bisericii în prezenţa IPS Theologos, Mitropolitul Serresului şi Nigritei din Grecia, IPS Justinian şi PS Justin Sigheteanul.

Pe lânga activitatea liturgica si pastorala, la aceasta biserica functioneaza si Asociatia Filantropica “Sf. Ierarh Iosif Marturisitrul” formta din 71 de membrii fondatori, având ca scop întrajutorarea si sprijinirea unor categorii sociale defavorizate, neinstitutionalizate: personae sarace cu handicap, nejutorate, bolnavi, batrâni si copii, oferind servicii de ajutor social si umanitar, consultanta si consiliere sociala si spirituala, toate gratuite. Biserica noastra este de asemenea locul unde se regasesc si se întâlnesc multi tineri, mai cu seama în cadrul activitatilor desfasurate de ASCOR Baia Mare.

Ca o binecuvântare de la Dumnezeu, în data de 12 decembrie 2009, amintim prezenţa Prea Fericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane impreuna cu Inalt Prea Sfintitul Iustinian Chira si Prea Sfintitul Iustin Hodea Sigheteanul în mijlocul credincioşilor din parohia noastră. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a binecuvântat şi sfinţit Centrul Social Multifuncţional Sfântul Iosif Mărturisitorul.

Toate aceste evenimente şi realizări în anii de activitate sunt rezultatul lucrării harului dumnezeiesc, care s-a revărsat din belsug peste noi, prin purtarea de grijă şi rugăciunile IPS Iustinian, şi prin binecuvântarea PS Iustin Hodea Sigheteanul, care din experienţa ctitoricească de biserici şi mănăstiri, ne-a împărtăşit, cu multă dragoste, sfatul, înţelepciunea şi curajul de a ridica această smerită biserică maramureşeană,

Întrucât Biserica Sf. Ierarh Iosif Marturisitorul a devenit parohie abia din 1 decembrie 2003, construirea ei si activitatea de filantropie nu s-ar fi putut realiza fara ajutorul unor institutii de stat si private, a unor oameni de suflet din toate domeniile: politic, social, economic, precum si a unor generatii de elevi seminaristi.

Cu aceasta ocazie aducem multumiri tuturor acelora care au trecut pragul acestei biserici cu credinta si evlavie, dându-si obolul lor la înaltarea acestui sfânt lacas, trecând astfel în rândul ctitorilor si binefacatorilor.

Întrucât sunt nenumarati acestia si nu îi putem pomeni cu numele, rugam pe bunul Dumnezeu sa îi înscrie El în Cartea Vietii.

Retele sociale: RSS Facebook Twitter Google del.icio.us Stumble Upon Digg Reddit

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856