Manastirea Chiuzbaia

Staret Protos. Varlaam Coroian

  • nascut la data de 01.06.1959-Fauresti, Maramures
  • protosinghel,
  • Chiuzbaia, nr 139/A, jud. Maramureș, O.P. Baia Sprie, Cod 435101, jud. Maramures,
  • Tel: 0721782543,
  • Email: varlaam.chiuzbaia@gmail.com, www.manastireachiuzbaia.ro

Nasterea Maicii Domnului

chiuzbaia

Istoric

20 de ani de rugăciune și jertfă

După 20 de ani de activitate duhovnicească și gospodărească, pentru mine, Mănăstirea Chiuzbaia reprezintă în primul rând, o redută a Ortodoxiei. Această redută înseamnă muncă, rugăciune, nevoință, un loc sfânt care vindecă mintea de stresul cotidian, printr-un peisaj mirific și, mai ales schimbă sufletul omului, prin harul locului. Cei care calcă pragul acestei mănăstiri se schimbă, devin alți oameni, mai buni, mai credincioși, mai întăriți în credință.

Acest har deosebit mi-a călăuzit și mie pașii, zi de zi, în cei 20 de ani de când slujesc la Sfânta Mănăstire Chiuzbaia. Sunt două decenii care au ”ars” repede, ca o lumânăre, dar, mă bucur că, în urma lor rămâne lumina realizărilor care se văd atât în plan edilitar-gospodăresc, dar mai ales în sufletul credincioșilor. Au fost și perioade grele, cu multă trudă, dar Dumnezeu mi-a luat povara aceasta pe umerii Lui și n-am simțit că lucrez eu, ci El. Mai mult, deși de-a lungul timpul s-au perindat mai mulți frați prin Sfânta Mănăstire, din pricina condițiilor grele de trai, mai ales în timpul iernii, nu putut rămâne. Dar având-o Ocrotitoare pe Maica Domnului nu m-am simțit niciodată singur, așa cum, nici credincioșii care ne trec pragul nu pleacă niciodată de aici nemângâiați de Maica Domnului.

Mântuitorul nostru Iisus Hristos spune: „de veţi avea credinţă cât un grăunte de muştar, veţi zice muntelui acestuia mută-te de aici dincolo şi se va muta“. La Mănăstirea Chiuzbaia, am mutat munții și la propriu, și la figurat și toate au fost cu putință din mila lui Dumnezeu și prin mijlocirea Maicii Domnului. Deși este o mănăstire ”tânără”, cred că prin temelia temeinică a muncii și rugăciunii, va dăinui peste secole.

De aceea, vreau să mulțumesc în primul rând Bunului Dumnezeu și Maicii Domnului pentru tot ajutorul și ocrotirea. Apoi, mulțumesc Ierarhilor noștri, Vrednicului de pomenire ÎPS Arhiepiscop Iustinian, care a dat binecuvântare preotului Mada Viorel pentru construcția mănăstirii și P.S Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, care a sfințit mănăstirea. De asemenea, le mulțumesc pe această cale tuturor ctitorilor, binefăcătorilor, miluitorilor și închinătorilor. Fie ca Dumnezeu să le răsplătească înzecit tuturor efortul depus în slujba Sfintei Mănăstiri și să ne ajute în continuare! Amin!

Mănăstirea ”Nașterea Maicii Domnului” Chiuzbaia este aşezată în hotarul localității Chiuzbaia, la 10 km de Oraşul Baia Sprie.

Mănăstirea a luat ființă în anul 1995, când s-a pus piatra de temelie, prin osârdia

preotului paroh din Chiuzbaia, Viorel Mada și a credincioşilor din zonă. S-a construit o biserică mică din cărămidă cu hramul ,,Naşterea Maicii Domnului”, în formă de cruce greacă şi care a fost sfintită la 13 septembrie 1998 de către Preasfințitul Episcop Justin, atunci arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. Pictura a fost execută ulterior, între anii 2000-2001, de către sotii Sălăjan Stefan şi Daniela.

În anul 2002, s-a construit o casă monahală, în 2005, s-a zidit o trapeză pentru

hramuri, iar între anii 2008-2009, s-au zidit alte patru chilii şi un Altar de vară. Mănăstirea are o bibliotecă cu aprox. 2.000 de cărți.

La 13 septembrie 2015, după ce au fost terminate toate lucrările la mănăstire, biserica a fost reorganizată și s-a extins cu un pronaos și pridvor în stil brâncovenesc, s-au terminat lucrările de pictură în tehnica fresco. Mănăstirea a fost târnosită de către Preasfintitul Părinte Episcop Justin.

Cu această ocazie, starețul mănăstirii, Protosinghelul Varlaam Coroian şi preotul ctitor Viorel Mada, au primit din partea Episcopiei, Gramata Episcopală.

Hramurile lăcașului de cult sunt: ,,Naşterea Maicii Domnului” şi ,,lzvorul Tămăduirii”.

Este mănăstire de monahi, condusă din anul 1999 de către Protosinghelul Varlaam Coroian.

Biografie

Protosinghelul Varlaam Coroian s-a născut în 1 iunie 1959, purtând numele de botez Virgil Ioan, în satul Făurești, comuna Copalnic Mănăștur. Școala primară a urmat-o în satul natal, apoi a urmat vreme de doi ani Liceul din Cavnic. A simțit însă chemarea puternică spre monahism și, în 1976 a intrat ca frate la Mănăstirea Lainici, din județul Gorj. Tot în această perioadă își continuă studiile la Seminarul teologic din Craiova.În 1979 a fost rasoforit primind numele de Varlaam, în 1 iulie, 1982, tot la această Sfântă Mănăstire a fost tuns în monahism iar în 8 august 1982 este hirotonit preot de către Mitropolitul Nestor Vornicescu al Olteniei.  În 1990 a primit gradul de protosinghel. Un an mai târziu a primit ascultarea de a fi duhovnic la Mănăstirea Polovragi din județul Gorj, până în anul 1994, când a devenit duhovnicul maicilor și administratorul Mănăstirii Cămărășeasca din același județ. În 1997 a devenit starețul Mănăstirii Sadova, ctitorie a domnitorului Matei Basarab, situată în județul Dolj.

În mai 1999 a devenit starețul Mănăstirii Chiuzbaia, asumându-și misiunea importantă a construcției și dezvoltării mănăstirii.

Programul Liturgic cuprinde în fiecare zi:

Orele 6-8 -Acatistul Maicii Domnului și Ceasurile

Ora 19-2- Vecernia și Paraclisul Maicii Domnului

Duminica și în Sfintele Sărbători de la ora 9 Utrenia și Sfânta Liturghie

Pe lângă activitățile duhovnicești, Mănăstirea Chiuzbaia a devenit și o redută a culturii, prin înființarea unui muzeu cu obiecte tradiționale, care promovează culturași tradițiile populare autentice.

De asemenea, datorită cadrului natural de o frumusețe aparte în care este situată, Mănăstirea Chiuzbaia  a un loc preferat pentru tabere de tineret organizate în perioada verii de către preoții și Asociațiile de tineri din Protopopiatul Baia Mare.

Gânduri de viitor

Protosinghelul Varlaam Coroian, Starețul Mănăstirii Chiuzbaia crede cu tărie că ajutorul lui Dumnezeu și dragostea oamenilor îl obligă să muncească și să se roage și mai mult în viitor. Își dorește să împodobească în continuare Sfânta Mănăstire cu o clopotniță, un frumos pangar bisericesc, să refacă altarul de vară în stilul bizantin și grecesc în care e construită Biserica și bineînțeles, să construiască chilii pentru pelerinii tot mai numeroși care trec pragul Mănăstirii.

Retele sociale: RSS Facebook Twitter Google del.icio.us Stumble Upon Digg Reddit

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856