Danesti

Preot Paroh Michis Dorel
  • nascut la 11.04.1971 – Crucisori, jud. Satu Mare,
  • iconom stavrofor,
  • Tel: 0744377071,

“Sfintii Imparati Constantin si Elena”

  • Biserica de zid „Sfintii Împarati Constantin si Elena” – 2006,
  • Danesti, str. Principala, nr. 80,
  • 403 credinciosi

 ISTORIC

Pe drumul Baia Mare – Cavnic, situata in raza comunei Sisesti, la 16 km de Baia- Mare si 9 km de Baia- Sprie, se afla localitatea Danesti, la o altitudine de 410 m de la nivelul marii. Asezat sub coasta nord-vestica a dealului Mandra Vedere, satul este strabatut in lung de paraul Izvor. In partea sud-vestica a satului se afla vechile bai, recunoscute inca de la 1884. Culmile sunt acoperite cu paduri masive din esenta de carpen, mesteacan si fag, iar colinele cu pomi si semanaturi. Localitatea are o clima placuta, ferita de vant, cu umezeala redusa si luminozitate generoasa.
Pe coasta nord-vestica a dealului Mandra Vedere se gasesc roci de dacita, cu continut de variate minereuri pretioase, ca pirit cu cristale de 4-8 mm, cuart, biotita, magnetita , calcedona. Aceste roci sunt spalate de izvoarele apei care formeaza ape minerale.
Izvoarele din Danesti asigura apa minerala sulfuroasa, bicarbonatata, clorurata, sulfatata, sodica, hipertonica si atermala. Este potrivita pentru cura interna in boli ale stomacului si ficatului, iar pentru cura externa, in boli profesionale de piele, reumatism, boli ale sistemului nervos periferic si afectiuni ginecologice.
Asadar sat de munte, cu oameni credinciosi, harnici , cuminti, inimosi , chiar mandri de roadele muncii , ravnei si priceperii lor. Desi o mana de oameni , ca la 300 de suflete, bunii credinciosi ortodocsi, aduc marturie credintei lor stramosesti, o frumoasa si monumentala biserica, adevarata catedrala a neamului romanesc, ridicata cu multa truda, sudoare, credinta , dragoste si jertfelnicie.
Piatra de temelie a bisericii a fost asezata in anul 1990, de catre Prea Sfintitul Episcop Iustinian Chira al Maramuresului si Satmarului, lucrarile fiind finalizate in anul 2006.
Biserica a fost ridicata intre anii 1990-1998.In 2002 a fost realizata catapeteasma din stejar masiv, intre anii 2002-2004 a fost zugravita in fresca de catre pictorul bisericesc Salajan Stefan si sotia sa, Salajan Daniela din Iasi iar mobilierul a fost lucrat la Grumazesti, judetul Neamt, in atelierele mesterului Croitoriu Vasile.
Catapeteasma, pictura in fresca si mobilierul s-au realizat cu ajutorul si pe cheltuiala Asociatiei Romane a Transportatorilor Rutieri Internationali Bucuresti, prin grija deosebita a domnului Florinel Andrei.
In ziua de 21 mai 2006, de Sarbatoarea Sfintilor Imparati Constantin si maica sa Elena ocrotitorii noului locas, s-a facut tarnosirea bisericii de catre Prea Sfintia Sa Iustin Sigheteanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului inconjurat de un frumos sobor de preoti in frunte cu Prea Cucernicul Parinte Fabian Coroian, protopopul Baii-Mari.
La data cand toate acestea au fost implinite si puse sub ocrotirea lui Dumnezeu in Treime Slavit si a Sfintilor Imparati Constantin si Elena , preot slujitor si pastor si impreuna truditor cu credinciosii din Danesti este Parintele Michis Dorel.
Fieca Bunul Dumnezeu sa inscrie in Cartea Vietii pe toti ctitorii, donatorii, ostenitorii si binefacatorii Sfantului locasului acestuia!

Retele sociale: RSS Facebook Twitter Google del.icio.us Stumble Upon Digg Reddit

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856