Firiza

Preot Paroh Marincas Gheorghe-Aurel

 • nascut la 23.06.1971 – Somcuta Mare,
 • iconom stavrofor, bedernita,
 • Loc. Firiza, str. Principala, nr. 97, cod 430002, jud. Maramures,
 • Tel: 0744110923,
 • E-mail: g.marincas@yahoo.com

firiza“Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”

 • Biserica de zid momument istoric „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” – 1794,
 • Baia Mare, str. Firiza, nr. 97,
 • 1.293 credinciosi

  SCURT ISTORIC AL PAROHIEI FIRIZA

  firiza biserica

  Parohia Firiza

   

  Ziditu-s-a această Sfântă Biserică în anul 1794 cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril.
  Istoria fiind oglinda dezvoltării societății umane, trebuie reconstituită din cele mai mici părți componente, înscriind în timp și analizând „sine ira et studio” faptele și întâmplările care formează însăși viata societății.
  La începutul anilor 1960 când țara se afla sub conducerea lui Gheorghe Gheorghiu Dej, în Baia Mare, la fel ca-n toate orașele, industria socialistă a explodat. Înainte de 1960, Baia Mare avea probleme cu alimentarea apei potabile. Așa s-a născut inițiativa de a se construi un baraj în localitatea Firiza situata la 15 km de Baia Mare.
  Puțini însă cunosc faptul că pe locul unde se află lacul de acumulare a existat înainte de ridicarea barajului o ramificație a cartierului Firiza. Cincizeci de familii au fost nevoite să-și părăsească gospodăriile, fiind mutate pe str.Forestierilor de astăzi, însă, cu ajutorul și binecuvântarea Sfintei Biserici au înțeles dictonul “Ora et labora” (roagă-te și muncește) și cu lacrimi, osteneală și credință și-au refăcut gospodăriile.
  De-a lungul vremii, slujitorii Sfântului Altar au știut să țină aprinsă lumina credinței în Parohia Ortodoxă Firiza. Pr. Ulmeanu Vasile și pr.Podina Teodor au facut reparații majore la Sfânta Biserică.
  Din anul Domnului 1998 pr.Marincaș Gheorghe duce mai departe flacăra credinței din Parohia Ortodoxă Firiza. În anul 2001 s-a ridicat în curtea Sfintei Biserici în semn de recunoștință și prețuire Monumentul Eroilor căzuți în cele două războaie mondiale, iar în data de 20 septembrie 2001 a fost sfințit de către I.P. Sa Iustinian.
  În anul 2003 s-a renovat Sfânta Biserică, s-a făcut pictura în tehnica frescă, s-a așezat iconostas nou, s-a înlocuit tâmplăria veche, a fost introdusă încălzirea centrală, s-a îndiguit Valea Roșie în aval și în amonte de Sfânta Biserică.
  Lucrările au fost încununate cu binecuvântarea arhiereasca pe care P.S Sa Iustin Sigheteanul a revărsat-o în cadrul resfințirii bisericii la data de 4 iulie 2004.

  În anul 2011 s-a renovat casa parohială și s-a ridicat muzeul parohial. În anul 2014 s-a reorganizat Sfântul Altar, iar la data de 3 august 2014 s-au binecuvântat toate lucrările de către P.S. Iustin. În perioada 2017-2018 s-a ridicat capela în cimitir. În curgerea anilor, Biserica Ortodoxă Firiza a fost păstorită de următorii preoți: Ioan Toma, Ioan Ferendi, Mihai Oros, Alexandru Cherecheș, Opriș Filip, Pop Ioan, Goja Iacob, Mihai Demeter, Ioan Anderco, Pop Vasile, Pop Ludovic, Iosif Demian, Paul Silaghi, Ulmeanu Vasile, Podină Teodor, iar din anul 1998 pr. Marincaș Gheorghe.
  Luând pilda de la înaintașii care au trăit în acest loc mirific, fiind ocrotiți de Bunul Dumnezeu sub brațul Sfintei Biserici, privind cu ochii sufletului, noi, cei de astăzi, avem privirea spre cer și rugăciunea către Bunul Dumnezeu, nădăjduind că vom prinde noi puteri pentru a putea înfrunta greutățile inerente oricărei activități pastorale, știind că tot ceea ce facem este spre slava lui Dumnezeu.

  Paroh

  Preot Marincas Gheorghe

Retele sociale: RSS Facebook Twitter Google del.icio.us Stumble Upon Digg Reddit

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856