Sacalaseni
- nascut la 28.05.1985- Targu Neamt,
-
iconom stavrofor,
-
Loc. Sacalaseni, jud. Maramures,
-
Tel: 0748042169,
- E-mail: adrian.dobreanu@gmail.com
- Biserica de lemn – monument istoric – „Adormirea Maicii Domnului” –1442
- Biserica de zid „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” – 1930,
- Sacalaseni, str. Principala, nr. 259,
- 678 credinciosi
Istoric
Parohia Săcălăşeni este o asezare româneasca de sine stătătoare şi formată cu multe secole îinainte de 1405, când este mentionată pentru prima dată în documentele vremii sub numele de Zakalosfalwa si apartinea ca posesiune de domeniul Cetatii Chioarului. Locuitorii satului s-au remarcat ca oameni viteji şi luptători iscusiti care s-au distins prin faptele de arme în luptele cu turcii, lucru amintit de diploma nobiliară acordată lui Radu din Săcălăşeni de catre doamna Justina, vaduva lui Sandi Balc si stapâna cetatii Chioarului, în 1434. Faptele de vitejie ale locuitorilor sunt răsplatite de către căpitanii cetătii prin acordari de privilegii familiilor Tarta, Pop, Berciu si Trif, fapt marcat în traditia satului prin aşezarea unor lespezi de piatra în fata bisericii vechi de către fiecare familie.
In 1442 se construieste o noua biserică pe vechiul loc care se pastrează până azi fiind constuită din bârne de lemn cioplite prismatic oranduite orizontal, încheiate temeinic cu ajutorul cuielor de lemn formand un edificiu solid şi rezistent la furtuni, inundatii si cutremure. Uşa de la intrare este lateral, iar turla are alaturi de cruce , soarele si semiluna. Boltile şi peretii sunt decoraţi în vopsea tempera, păstrându-se foarte slab întreaga pictura. Biserica veche are hramul bisericii ,,Adormirea Maicii Domnului’’ şi a fost declarată monument istoric, fiind trecută la pozitia 400, având aceasta inscriptie:,,Aceasta Sf. Biserica s-a ziditu dupa vremea tatarime in anul 1442, s-au zugravit de nou in anu 1865, fiind mitropolitu Exsa Alexandru Sulutiu, episcop Vancea Illustritatea Sa Indre; Gerlei , protopopu Atanasiu Cototiu , preot Georgie Triff, R. curator Lediel Nutiu, fetu Tartia Vasalică, Pictoritu pictoru Paulm Weisu din cetatea Baia Mare.
În biblioteca parohiei se găseşte primul potir de lemn ce a apartinut primei biserici, iar Chiriacondroniomul din 1699, trei manuscrise slave din secolul al XIV-lea şi multe cărti de ritual din sec. XVII-XVIII au fost predare la arhivele statuli .
Biserica este amintită în documentele timpului in 1733, 1750, 1760, 1856, 1867, 1877, 1886, 1882, 1894, 1898, 1900, 1903 si 1906.
Primul slujitor al sf. Altar este amintit în Urbariul Cetatii Chioarului din 1603 fiind preotul Petru iar dupa 1700 sunt preoti la altar pana azi: Georgius Conţ, George Trif, Ioan Dosa, Vasile Buteanu, Aurel Buteanu, Traian Viman, Stelian Han şi Vasile Lăcătuş.
În acest context parohia s-a format anterior secolului al XIII-lea afirmatie ce se întemeiaza pe următoarele dovezi: prezenţa manuscriselor slavone din sec. XIII, existenţa primei biserici şi vechimea satului.
Biserica de lemn monument istoric a fost restaurată capital în anul 1996.Intmpul operaţiei de restaurare în Sf Altar sub podele a fost găsit piciorul şi placa din piatra care se crede că au aparţinut unei sfinte mese din biserica anterioară. Acestea sunt păstrate şi astăzi în Sf. Altar al bisericii restaurate, loc unde pot fi vazute.
Dorinta de nou, de fumos, de durabil şi de necesitati, îi determină pe credinciosii parohiei Săcălăşeni în anul 1928 sa înceapa constructia unei biserici noi din caramida langa soseaua care leagă satul de orasul Baia Mare. In anul 1928 se construieste fundatia , apoi din anumite motive se stagnează construcţia până în anul 1957 când se fac peretii şi acoperişul, în 1967 se tencuieţte in interior şi se face iconostasul iar in seara zilei de 24 decembrie 1969 , în ajunul Craciunului , este sfinţită provizoriu de preotul paroh Traian Viman şi preotul Grigorie Dragoş de la Culcea. In anul 1976 se tencuieste în exterior, lucrare care premerge împodobirii Sf. Lăcas cu pictura bisericească începuta în anul 1979 de către pictorul Emanuel Bandu într-o maniera neo-bizantină. Lucrarea de pictură a fost finalizată în anul 1983 şi tot în acelalaşi an biserica a fost sfinţită de către Preasfintitul Iustinian Chira Maramureşanul
Din 1969 Sf Liliturghie se săvârşeşte in biserica noua iar biserica de lemn o păstram ca monument istoric şi creţtinesc unde se slujeşte sfânta Liturghie de hramul biseicii,, Adormirea Maicii Domnului şi se savârseste vecernia mare de Invierea Domnului.
Istoricul parohiei şi a celor trei biserici se împleteşte cu istoricul satului, înscriindu-se dorintei şi voinţei poporului roman.
SACALASENI Preot Paroh
27.11.2012 Vasile Lăcătuş