Sarbii Farcasei

Preot Paroh Magurean Florian
  • nascut la 13.05.1950 – Dumbravita,
  • iconom stavrofor,
  • Loc. Sarbi, nr. 149, cod 437157, com. Farcasa, jud. Maramures,
  • Tel: 0262263409, 0744225702,

„Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”
  • Biserica de zid „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” – 1998,
  • 340 credinciosi

Istoric

Trecând peste podul de la Ardusat,care înainte era de fier și pe care inundațiile din anul 1970 l-au distrus,determinâd autoritățile să construiască un pod grandios și lăsând în stânga Someșulu și satul Tămaia,iar în dreapta satul Buzești,pe sub codrii ,,Bicului,, este așezat satul Sîrbi.Multe detalii despre acest sat nu se dețin,dar din spusele bătrânilor localnici reiese că pe actuala vatră a satului a fost pădure care s-a defrișat de către ,,tăuții’’ ,tăietori de lemne care s-au stabilit aici contopindu-se cu baștinașii di împrejurimi care lucrau aici mai dinainte.

Preocuparea de bază a locuitorilor,era tăiatul lemnelor,agricultura și împletitul coșurilor de nuiele pentru toate trebuințele.

Pământul proprietate personală,fiind puțin,locuitorii satului până în anul 1920 lucrau pe diferite domenii,precuma contelui Teleky.După reforma agrară din anii 1920 și 1946,locuitorii au primit pământ de care s-au ocupat până în anul 1992 când s-au înființat C.A.P. ,dar mulți localnici bărbați și femei s-au angajat la diferite inteprinderi di Baia Mare,făcând naveta sau stabilindu-se la oraș.Locuitorii satului,sunt toți de naționalitate română,buni credincioși ai bisericii străbune,cu excepția sectarilor penticostali,care s-au infiltrat în sat prin căsătorie,începând cu anul 1925.

Bătrânii satului spuneau că în sat a fost o biserică din lemn neîncăpătoare,iar prin condițiile noi de viață s-a construit în locul bisericii vechi în anul 1882 o nouă biserică din cărămidă pri contribuția credincioșilor,au adus piatră pentru fundație cu carele și cu săniile ân timpul iernii în condiții foarte grele iar cărămida a fost donată de o familie înstărită care se stabilise aici înainte cu numele de Fagi,a căror mormânt se află în curtea Bisericii.

Această biserică,a avut multe de suferit,în timpul celui de-al doilea război mondial,când a fost lovită cu tunurile,instalate in Dealul Mesteacănului,pentru că în turla bisericii se instalase două mitraliere nemțești,care apărau toată valea Someșului,de la Ardusat și până la Ulmeni.Bătrânii din vremea aceea au mărturisit că au murit atăția soldați,încât s-a făcut pod de oameni peste care treceau cei din urmă.

Acestei biserici I s-au făcut doua reparații de la război,dar din cauza obuzelor care au căzut în biserică și lângă biserică,mișcându-o din temelii,nu a rezistat la reparații,de aceea s-au făcut nenumărate demersuri de reparație capitală sau demolare,încă din anul 1986,toate răspunsurile la demersuri,au întârziat.de aceea,credincioșii din parohie,în frunte cu preotul paroh Măgurean Florian,au luat hotărârea pe propria răspundere să demoleze biserica și să construiască o nouă biserică din temelii,așa au început prima data achiziționarea de materiale de maximă urgență:lemn,scânduri,fier și ciment;iar în anul 1992,în luna aprilie,ziua 15,prin dangă de clopote,s-a luat crucea de pe turla bisericii de credincioși curajoși și a început demolarea care a durat un an bun de zile.

Așa ne-a ajutat bunul Dumnezeu,ca în anul 1998,luna iulie,ziua 18,a avut loc târnosirea noii biserici,la care au participat:I.P.S.Iustinian și P.S. Iustin,înconjurați de un sobor de 25 de preoți și foarte mulți credincioși din înprejurimi.

Lucrările de construcție au durat 4 ani și 7 luni,într-o parohie în care nu mai spera nimeni să se termine o biserică.

Printre preoții care au slujit în această parohie se amintesc cunoscuții IOAN MARINA 1843,PROTOPOP POP ȘTEFAN,PREOT HERȚEG PETRE,PREOT COTEȚ ROMULUS 1935,PREOT COLTAN IOAN care a slujit până în anul 1984,când în parohie a fost instalat preotul MĂGUREAN FLORIAN,venit dintr-o parohie din zona Dejului,dar născut în Dumbrăvița,județul Maramureș;care împreună cu credincioșii dau slavă lui Dumnezeu pentru binecuvântarea care au primit-o de la Dumnezeu,de a trăi și a lucra împreună pentru a dobândi Împărăția lui Dumnezeu.

În timpul anilor,credincioșii din parohie sub îndrumarea preoților au construit 3 case parohiale și anexe care în timp se deteliorase.

Acum,parohia Sîrbi,are o biserică nouă,o casă parohială nouă și anexe într-o stare fosrte bună cu tot ce trebuie pentru a ne putea ruga,a trăi decent.

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

DATA PREOT PAROH

29.XI.2012 FLORIAN MĂGUREAN

Retele sociale: RSS Facebook Twitter Google del.icio.us Stumble Upon Digg Reddit

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856