Seini-Sfantul Mucenic Gheorghe

Preot Paroh Cozma Radu-Constantin

  • nascut la 04.11.1968 – Poiana Blenchii, jud. Salaj,
  • iconom stavrofor,
  • Seini, jud. Maramures,
  • Tel: 0745890914,
  • E-mail: cosmaraduconstantin@gmail

 P2250228P2250225P2250226

„Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”

  • biserica de lemn-2003,
  • Seini, str. Closca, nr. 10B,
  • 1.724 credinciosi

ISTORIC

          În anul 2001, luna decembrie, urmare a cererii de înființare a unei parohii ortodoxe noi, făcută de pr.Ionuț Călin, CE al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, în ședința din 19 decembrie aprobă înființarea Parohiei Ortodoxe Seini II, la care este numit din oficiu, pr.paroh Ionuț Călin, care din anul 1999 și până la înființarea noii parohii a slujit alături de pr. Gheorghe Pop, pe postul II, la biserica ,,Sf. Arh.Mihail și Gavril᾽᾽.

După aprobarea înființării noi parohii, Seini II, se caută locul de zidire a bisericii. Prin mijlocirea regretatului primar Gelu Cărăbăț, CL Seini atribuie terenul necesar construcției bisericii, pe str.N.Bălcescu, la cca.400 de m de centrul orașului, pe DE 58, drum ce leagă orașul de Satu Mare. Preotul paroh își alege membrii primului Consiliu Parohial, care vor fi alături de el, la lucrările de construcție a noului locaș de cult.

În data de 17 nov.2002, PS dr. Iustin Hodea Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului (în acea vreme), înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența unui număr mare de credincioși, sfințește locul și pune piatra de temelie la construcția noii biserici.

Până la construirea ei, s-a amenajat provizoriu o capelă, în clădirea primită de la Cooperativa ,,Someșul᾽᾽ Seini, unde se vor oficia serviciile divine, până la darea în funcțiune a noii biserici.

Inițial s-a dorit ca biserica să se construiască din cărămidă, dar la sugestia și insistențele pr.Gheorghe Pop de a se construi o biserică din lemn, în stil tradițional maramureșean, materialele de construcție fiind mai la îndemână și mai economice în ,,Țara Lemnului᾽᾽, în Maramureșul voievodal și putându-se obține și cu titlu de donație, iar mai presus de toate, o biserică de lemn construită la fruntariile NV României, este o mărturie a dăinuirii credinței ortodoxe a neamului românesc de la încreștinarea acestuia de către Sf.Andrei, Apostolul românilor și totodată continuând tradiția că în Seini, cu șase secole în urmă, au fost construite biserici din lemn, pe Seinel și cimitirul de pe str.Băii.

Din anul 2004, a început organizarea șantierului, în vară înălțându-se o parte din pereți. Finalizarea construcției are loc în anul 2007. Meșterii care au construit biserica, sunt din Maramureșul voievodal, comuna Bârsana Ioan Știopei, cu cei doi feciori ai săi, Vasile și Ioan.

În duminica din 1 sept.2013, biserica este târnosită de către PS Iustin Hodea Sigheteanul, înconjurat de un sobor ales de preoți și diaconi, în prezența unui număr mare de credincioși, atât din Seini cât și din localitățile apropiate.

În anul 2017, 30 ianuarie, preotul Ionuț Călin oficiază ultima Sfântă Liturghie, în ctitoria-i de suflet, luându-și rămas bun de la credincioși. Postul devenind vacant, conducerea Episcopiei Maramureșului și Sătmarului îl numește din oficiu preot paroh pe Radu – Constantin Cozma, de la parohia Viile Apei.

După instalarea la parohie, din data de 20 febr.până în 20 aprilie, fosta capelă o compartimentează și o transformă în casă parohială.

La data de 10 Iunie 2018 sub îndrumarea pr.paroh și cu binecuvântarea Ps.Iustin al Maramureșului și Sătmarului și sub supravegherea atentă a prim epitrop Bud Vasile și a consiliului parohial încep lucrările de pictură a bisericii.

Lucrările sunt executate de pictorul Marius Cioran și se termină în vara anului 2019.

Biserica are în proprietate 5 h teren, cimitirul de pe str.Eroilor și o capelă în incinta cimitirului.

Retele sociale: RSS Facebook Twitter Google del.icio.us Stumble Upon Digg Reddit

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856